olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

400 yıllık fıstık ağacı tescil edilmeyi bekliyor

400 yıllık fıstık ağacı tescil edilmeyi bekliyor
Yemyeşil Urfa Platformu'nun Valilik, Büyükşehir, kamu kurumları ve STK‘ların katkılarıyla önümüzdeki ay başlatacakları ağaçlandırma kampanyası için ön hazırlıklar sürüyor.

(Haber: Faruk DEVECİ)

Bu çalışmalar Urfa‘nın en yaşlı ağaçlarını da gündeme getirdi. 2006 yılında Dr. Faruk Öncel'in başvurusu üzerine 2007'de Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından "Cudi Zeytini Anıt Ağacı" olarak tescil edilen dev Zeytin ağacı Yemyeşil Urfa Medya Tanıtım Komisyonu tarafından kampanyanın sembolü olarak belirlenmiş, çevresinin ağaçlandırılması için çalışma başlatılması kararlaştırılmıştı. 

İlimizde tescil edilmeyi bekleyen çok sayıda fıstık ağacı bulunuyor. bunlardan biri Karaköprü‘ye bağlı Esemkulu kırsal mahallesinde bulunuyor. 

“BU AĞAÇLAR İÇİN BİLİMSEL BİR ÇALIŞMA YAPILMASINI VE TESCİLLENMESİNİ İSTİYORUZ”

400 yaşında olduğu tahmin edilen ağacın Anıtlar Yüksek Kurulu‘nca tescil edilmesi isteniyor. Zeytin, elma, badem, erik gibi meyve ağaçları 2-3 yılda meyve verirken fıstık ağacında bunun 15 yaşa kadar çıktığına dikkati çeken Üreticiler, "Bu ağaçlar hem geç büyüyor hem de geç meyve veriyor. Fıstık ağaçlarının ne kadar geç büyüdüklerini göz önüne alırsak bu ağaç en az 400 yaşında ve hala meyve veriyor... Bu ağaçlar için bilimsel bir çalışma yapılmasını ve tescillenmesini istiyoruz‘ dediler. 

Esemkulu fıstığının hikayesi Sakarya meydan savaşı gazisi H.Melik Yoldaş‘ın anlamından yola çıkılarak anlatılıyor. 

“TEK TEK DAĞLARINDAKİ FISTIKLARI DA YETİŞTİREN DE ESEMKULU KÖYLÜLERİDİR”

İşte Esemkulu köyü Sevenler Grubundaki o paylaşım:

''Geçimini hayvancılıkla sağlayan Rışvanlı aşireti zırrıkan koluna mensup aileler Adıyaman‘dan 1688’de sürgüne tabi tutulunca bu ailelerden bir kısmı Urfa'nın Esemkulu köyüne gelir ve oraya yerleşirler.. Epey zaman sonra Esemkulu'nda epey irili ufaklı menegiç ağacı görünce İran horasanında hayvancılık yaptıklarından fıstık hakkında epey bilgileri vardır. Bu menegiç ağaçlarına fıstık aşısı yapılmadığı takdirde fıstık tutma imkanı yoktur. Aralarında karar alır, 20 adet suvari ayarlar her birine belirli kilometreler verilir, aşı kalemini alan suvari ıslak çuvala sardıkları fıstık kalemlerini birbirlerine ulaştırmak şartı ile en kısa sürede Esemkulu‘na yetiştirir ve menegiç ağaçları aşılanır. Böylece o gün bu gün Esemkulu köyünün kazanç kapısı fıstıktır. Türkiye’nin her tarafına giden fıstık fideleri Esemkulu köyünden gitmiştir. Aşı ustaları dahil. Tek tek dağlarındaki fıstıkları da yetiştiren de Esemkulu köylüleridir.''

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!