olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

2250 Suriyeliyi iş sahibi yaptık

2250 Suriyeliyi iş sahibi yaptık
Şanlıurfa’da 1 yıl önce kurulan Rızık Mesleki Eğitim Kurumu’nun Danışmanı Abdülhamit Milli, 2250 Suriyeliyi iş sahibi yaptıklarını söyledi.

Röportaj:Aziz Budak

Fotoğraf:Ahmet Meral 

SURİYE’DE iktidarla, muhalefet arasında 2011 yılında başlayan savaş birçok insanın ölmesine ve yaralanmasına sebep oldu. Yaklaşık üç yıldır devam eden savaş yüzünden yüz binlerce insan yerini, yurdunu terk ederek Suriye’ye komşu ülkelerde yaşam mücadelesini sürdürmeye çalıştı. Savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan yüz binlerce sığınmacı ya kamplarda ya da kendi imkanlarıyla Urfa’da yaşamlarını devam ettirmeye çalışıyor. Suriye’deki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan birçok doktor, mühendis, öğretmen veya tercüman işsiz kalma sorunuyla karşı karşıya kaldı.  Zaman zaman hükümetin Suriyelilere yönelik çalışma izni vereceği söylentileri devam ederken, Şanlıurfa’da Suriye İş Forumu’nun da desteğiyle Rızık İş Bulma Ofisi açıldı.

  Bizde Olay Gazetesi olarak, Kurumun Danışmanı olan Abdülhamit Milli ile konuştuk. 

İşte o Röportaj… 

Derneğinizden biraz bahseder misiniz ne zaman açıldı?

Derneğimizin adı Rızk Mesleki eğitim kurumu bu derneğimizi yaklaşık bir yıl önce açtık. Suriyeliler için iş bulma imkânı sağlamak istedik. Bir köprü vazifesi olarak işi olmayan vatandaşlar geliyor bize ve iş istediğini işsiz olduğunu söylüyor. Bizde gerekli evrakları doldurduktan sonra onlarla bir süre sonra döneceğimizi belirtiriz. Bizde gerekli firmalara bakarız kim nasıl bir işçi istedi diye ona göre değerlendirme yapıyoruz.

 

Derneğiniz nasıl bir çalışma sistemi var?

İş arayanlardan başvurularını işverenlerden istihdam tekliflerini alıyoruz. İş gücü piyasasında yükselen ihtiyaç bilgisi dahilinde elemanlar yetiştiriyoruz. Resmi ve gayri resmi Türk makamlarıyla gelecekte imzalanacak protokol ve anlaşmalar için görüş alışverişinde bulunuyoruz. Suriyelilere yönelik eğitim programları düzenleyerek doğru işe doğru kişiyi seçiyoruz.

 

Bu Rızk Mesleki derneğiyle amacınız ne?

Aslında en büyük amacımız işsiz Suriyelilere iş bulmak. Biz Suriyelilerin kalkınma ve gelişimine öncülük yapan iş arayanları mesleki yeterliliklerini geliştirmek ve onlara iş fırsatları bulma amaçlı istihdama yönelik kar amacı bulunmayan bir kurumdur. Kurum aynı zamanda çalışmakta olanlarında bireysel gelişimine katkı sağlayan akademik ve mesleki yetkinliklerini geliştirmeye yönelik programlar düzenliyoruz. Bu eğitimlerle de kaliteli kişiler yetiştiriyoruz.

 

Bu derneğiniz Bir yıl içinde ne yaptı kaç kişiyi istihdam ettiniz?

Biz kurulduğumuz günden bu güne Urfa’da 8500 den fazla Suriyeli işçinin başvurularını aldık ve organize ettik. 1430 Suriyeliye çeşitli Türk ve Suriye kurumlarında istihdam sağladık. Türkiye’de toplam 2250 den fazla Suriyeliye iş temin ettik.

 

Her gelen Suriyelinin başvurusunu alıyor musunuz?

Tabi ki hayır. İlk önce belli sorularımız var. Geçmişine bakarız. Bunların içinde farklı meslekler yapanlar var. Daha önce nerde çalıştığını nerde oturduğunu evine kadar gider bakarız gerçekten adresi burada mı diye. Ne iş yapmak istediğini daha çok hangi mesleğe yönelik eli yatkın. Biz firmalara gönderdiğimiz elemanlarımız hep güven vermesi gerekiyor. Bizde onun için buraya gelenlerin bazıların eliyoruz. Her gelenin başvurusunu kabul etmiyoruz.

 

 İşçinizi sonra takipçisi oluyor musunuz?

Evet oluyoruz. İş yeriyle arası nasıl sıkıntı çıkarıyor mu? Patronuna soruyoruz memnun muşunuz? Elemanımızdan elemanlarımıza soruyoruz sıkıntınız oluyor mu? burada öyle sadece iş gösterip çekilmiyoruz. Sorun sıkıntı falan varsa da bunun takipçisi oluyoruz.

 

Piyasada Suriyelilerin çok az bir ücretle çalıştıkları söyleniyor, Hiç tepki alıyor musunuz?

Evet. Doğru biz Suriyeli olarak belki bu piyasanın altında bir ücret alıyoruz. Ama şu da unutulmamalı ki şimdi burada ki Suriyeli istediği fiyatta kimse onu çalıştıramaz. İş bulamayan kişiler nereye yönelir tabi ki hırsızlığa ve arsızlığa yönelir. Bizim burada amacımız ucuz çalışıyoruz ama kimsede yarın öbür gittiğimizde Türkiye’de hırsız veya başka bir isimlerle anılmak istemiyoruz. Biz onun için ucuz çalışıyoruz. Bununda bazen kimse anlamıyor.  Oysa o Suriyelilerinde ekmek bekleyen çocukları var. Bunun unutulmaması gerektiğini de buradan söylemek istiyorum.

 

Peki, sizin farkınız nedir?

Bizim farkımız işverenlere resmi olarak eleman istihdamı sağlıyoruz. Yani bazı olaylarda duymuşsunuzdur. Suriyeli çalışmış ondan sonra bırakıp gitmiş felan. Bizde burada bütün bilgileri kayıtlı. Türk piyasasında ve kurumlarında saha elemanlarımız ve temsilcilerimiz işverenlerle doğrudan iletişim kurmaktadır. Hem Türkiye’de bulunan Suriyeliler hem de Türkler için istihdam fırsatlarıyla ilgileniyoruz. Tüm çalışmalarımız tam dokümantasyonu ve Türkiye’nin ekonomik verilerinin takibi ile birlikte olması nedeniyle tam bir danışmanlık hizmeti veriyoruz. Şuanda Suriye ve Türk vatandaşları aynı anda hizmet veriyoruz.

 

Neden RIZK Mesleki Eğitim Kurumu adını verdiniz?

Rızk Bildiğiniz gibi Arapçada Ekmek aş, iş manasına geliyor.  Bizde bunları vermede vesile olmaya çalışıyoruz yoksa rızkı Allah verir. Bizimkisi köprü vazifesi sadece yoksa burada bir kar amacı bile gütmüyoruz yani.

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!