© Şanlıurfa Olay 2021

Yaşam standartları düzeltilmeli

Çocuk ve Haklarını Koruma Platformu kurucu üyesi Yasemin Öney Cankurtaran,IŞID saldırısından kaçarak aileleriyle birlikte geldikleri Şanlıurfa’nın Suruç İlçesindeki çadır kentte kalan Suriyeli sığınmacıların çocukları ziyaret etti.

Cankurtaran ,Türkiye Cumhuriyeti ve konuya duyarlı olması gereken tüm dünya ülkeleri bu konuya dikkat çekmeli. Acil olarak bu çocukların eğitim, sağlık ve yaşam standartları düzeltecek önlemler almalı” dedi.

ÇOCUK ve Haklarını Koruma Platformu kurucu üyesi ve CHP Parti Meclisi üyesi Yasemin Öney Cankurtaran, Şanlıurfa’nın Suruç İlçesinde AFAD tarafından kurulan çadır kentte sığınmacı çocukların yaşam koşullarını inceledi. Cankurtaran, çadır kentte kobanili çocuklara eğitim setinden oluşan oyuncak dağıttı. Görevlilerden çadır kent hakkında bilgi alan Yasemin Öney Cankurtaran çadırları da gezerek sığınmacı ailelerle görüştü.

    Yasemin Öney Cankurtaran, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada,Çadır kenette kalan çocuklar için düzenlenmesi planlanan çocuk festivaline katılmak için geldiğini söyledi. Cankurtaran, son anda IŞID’ın canlı bomba ihbarıyla kurulacak tiyatro ve gösterinin iptal edilmesine rağmen kendisinin programını iptal etmeyerek Suruç’a geldiğini belirtti

Eşit haklara sahip olmalılar

 Cankurtaran, “Maalesef içimiz kan ağlayarak sığınmacı çocukların probleminin ülkemiz için, gelecek için yetişen nesillerin nasıl bir ortamda büyüdüklerini görmek açısından vahamiyetini yerinde tespit ettik. Eyer ki bir ülke kapısını sığınmacılara ve mültecilere açarak iyi niyetini gösteriyorsa bunun devamında bu sığınmacı çocuklara iyi bir yaşam alanını da açmaz zorundalar Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirisine göre tüm çocuklar eğitim, sağlık ve sosyal alanda eşit haklara sahip olmalı. Onlar bizim ülkemizin sınırlarıdalar ve artık onlarda bizim çocuklarımız, onlara iyi ve sağlıklı şartlar sağlamak hem devletin hem de vatandaşın sorumluluğudur. Gelecekte ülkemizin yetişkinleri olacak bu çocukların bu şartlarda ve bu psikoloji ile yaşıyor olmaları gelecekteki dünya ve ülkemiz acısından çok önemli bir sorun teşkil etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti ve konuya duyarlı olması gereken tüm dünya ülkeleri bu konuya dikkat çekmeli. Acil olarak bu çocukların eğitim, sağlık ve yaşam standartları düzeltecek önlemler almalı” diye konuştu.

Okullarda çocuk hakları dersleri verilsin

 Çocuk ve haklarını koruma platformu olarak ülkemizde yaşanan çocuk işçiliği, cezaevindeki çocuklar,çocuk gelinler ve sığınmacı çocukların problemleriyle ilgili çeşitli öneriler sunduklarını anlatan Yasemin Öney Cankurtaran, “Önerilerimizin için okullarda çocuk hakları dersleri verilmesi, sömürülen,dışlanan ve çocuk olma hakkını kullanamayan çocuklarımızın biz yetişkinlerin koruyamadığı haklarını belki kendilerinin korumasını sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

 Barışı öğretmeden barışı yaşatamazsınız

CHP iktidarında Türkiye’deki okullarda zorunlu çocuk hakları derslerinin konulacağını belirten CHP PM üyesi Yasemin Öney Cankurtaran, platform olarak sundukları tüm sorunların CHP iktidarın da gerçekleşeceğini yine Türkiye’nin en önemi sorunu haline gelen çocuk hakları sorunuyla ilgili “Çocuk ve Haklarını Koruma” Bakanlığı kuracaklarını ifade etti.Barışı sağlayabilmek için barışın olması gerektiğini belirten Cankurtaran,şunları söyledi: “Barışı öğretmeden barışı yaşatamazsınız. Barış ortamında, huzur ortamında kendisini eşit hissetmediği ortamda büyüyen çocuklardan gelecekte demokratik, eşitlikçi ve barış dolu bir dünya inşa etmelerini bekleyemezsiniz”.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER