© Şanlıurfa Olay 2021

Urfa'da Tarihi Hamamlar Tehlikede

Urfa'da yirmi bir adet Osmanlı dönemi hamamından on ikisi yıkılmış, geriye kalan dokuzundan sadece üçü korunuyor.

Urfa'nın turizm potansiyelini artırmak için tarihi hamamların kamulaştırılması veya restorasyonu için mali destek sağlanması gerektiğini belirtiliyor, yıkanma amaçlı tercih edilmeyen bu hamamların kültür ve sanat merkezleri olarak değerlendirilmesini önerildi.

Urfa'da günümüze ulaşan dokuz adet hamamdan sadece Serçe Hamamı hamam olarak faaliyette. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce restorasyonu yapılan Veli Bey Hamamı kısmen kumaş mağazasına kiralanmış ve korunuyor. Restore edilen Vezir Hamamı ise turizm amaçlı (restoran) kullanılıyor. Diğer altı adedi ise kaderine terk edilmiş olup yıkılmaları bekleniyor.

Urfa'da yıkılan hamamlar ise şunlar: Paşa Hamamı, Samsat Kapısı Hamamı, Hacı Beg Hamamı, Muharrem Hamamı, Meydan Hamamı, İbni Maktül Hamamı, Mencek Hamamı, Karaburç Hamamı, Danakovan Hamamı, Halil'ür Rahman Hamamı, Kuloğlu'nun Hamamı ve Ayaklı Hamam.

Urfa'nın tarihi ve kültürel mirasını korumak için yetkililerin ve vatandaşların duyarlı olması gerektiğini vurgulayan vatandaşlar, "Urfa'ya 'turizm şehri' diyoruz. Denizimiz yok, ormanımız yok, doğal güzelliklerimiz yok. Sadece peygamberlerin ayak izleri (inanç turizmi), tarihi yapılarımız, ören yerlerimiz ve arkeolojik kazı alanlarımızdan dolayı turist çekiyoruz. Urfa başta olmak üzere Harran, Birecik, Siverek gibi tarihi kentlerimizi habire tahrip edersek, beton yığınlarına dönüştürürsek turist Urfa'ya ne için gelecek?" diye sordu.

 

 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER