Vekil Şenyaşar'dan Urfa'daki Boğulma Vakalarına İlişkin Önerge!

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, Şanlıurfa'daki boğulma vakalarına ilişkin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle önerge sundu.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
https://www.sanliurfaolay.com/

Şanlıurfa'daki boğulma vakaları Meclis gündemine taşındı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, kentteki boğulma vakalarına ilişkin soru önergesi sundu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle verilen önergede şu ifadeler yer aldı:

"1 Temmuz günü Urfa'da serinlemek için girdiği sulama kanalında akıntıya kapılan 13 yaşındaki İbrahim Alpak boğularak hayatını kaybetti. 04.07.2024 tarihi itibarıyla Urfa’da sulama kanalları, baraj ve göletlere serinlemek amaçlı giren 12’si çocuk toplam 17 kişi yaşamını yitirmiştir. Türkiye’de her yıl ortalama 800 kişi suda boğulma nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Bu vakaların yüzde yetmişi baraj gölleri, göletler ve sulama kanallarında meydana gelmektedir. Her yıl çocuk ve gençlerden oluşan yüzlerce insan hayatını kaybetmektedir.

DSİ'nin 'Baraj, gölet, sel kapanı, regülatör ve sulama kanalları yüzmek ve serinlemek için son derece uygunsuz ve tehlikeli tesisler olup bu tesislere herhangi bir maksatla girilmesi kesinlikle yasaktır' uyarısının sorunun çözümünde etkili olduğunu söylemek mümkün değildir. Tatlı sularda boğularak yaşamını yitirenlerin büyük çoğunluğu dar gelirli aile çocuklarıdır. Sıcaklıkların 40-50 dereceyi bulduğu illerimizde tatile veya havuza gitme imkanı olmayan çocuklar ve gençler, serinlemek ve oyun oynamak için güvenli olmayan su kanalları ve baraj göllerine girmektedir.

Urfa Valisi’nin vatandaşları sosyal medyada ve yazılı medyada uyarması elbette ki çok değerli ancak yeterli değildir. Güvenli olan yüzme havuzlarına erişemeyen, özellikle kent yoksulu çocuk ve gençlerin serinlemek, yüzmek veya oyun oynamalarının bedeli canları olmamalıdır. Bu yaşananlar doğrudan doğruya yaşam hakkı ihlalidir.

Bu bağlamda;

1. Bakanlığınıza bağlı olan yerel yönetimlerle sıcak yaz aylarında çocukların serinleyebilecekleri ve oyun oynayabilecekleri havuzların yapımı ile ilgili bir planlamanız var mı?

2. İlgili bakanlıklarla (Gençlik Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Belediyeler) işbirliği ile Çocuk Dostu Kentler oluşması için harekete geçecek misiniz?