© Şanlıurfa Olay 2021

Sebze Fiyatlarında Düşüş Yaşanmıyor

2022 ve 2023 yıllarında yaşanan ekonomik kriz ile birlikte birçok alanda oluşan fiyat artışlarının mevsimsel düşüşü bu yıl olmadı. Yaz mevsimine girdiğimiz son günlerde sebze ve meyve de yaşanan yüksek fiyatlar adeta vatandaşların midesini yakıyor.

Ekonomik kriz ve ardından yaşanan yüksek zamlı fiyatlardan nasibini alan sebze ve meyve fiyatları bu yıl yaz mevsiminin başlamasına rağmen gerilemedi. Pazar ve marketlerde alışveriş yapan vatandaşlar mevsiminde beklenen indirimin tam tersi bir durumun yaşandığını ve fiyatların gerileme yerine daha çok yükseldiğine dikkat çektiler.

Özellikle Şanlıurfalı vatandaşların mutfaklarından eksik etmediği sebzeler arasında ilk sırayı alan domates, biber ve patlıcandaki fiyatların market ve pazarlardaki reyon fiyatlarının adeta cepleri yaktığının altını çizen vatandaşlar, Urfalı ailelerin yüksek nüfusa sahip olduklarını ve birer kiloluk alışverişlerin kendilerine yetmediğini söylediler.

Domatesin kilogram fiyatının 20 TL olduğunu ve Biberin birçok yerde 20 ila 35 TL arasında satıldığını belirten Urfalı vatandaşlar, Patlıcanın ise adeta bu iki sebze ile yarış halinde olduğunu ve alım gücüne hitap etmediğini belirttiler.

Mevsiminde fiyatların gerilemesini beklediğini dile getiren Vatandaşlar; “Her yıl kış mevsiminde fiyatlar adeta dörde katlanır fakat ilkbahar ve yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte bu fiyatlar gerileyerek alım gücümüze göre ayarlanırdı.

Fakat bu yıl tam tersi bir durum yaşandı. Maalesef fiyatların gerilemesi beklenirken tam tersi adeta borsa gibi yükselişe geçti. Bilindiği gibi Urfa’da en küçük aile yapısı 6 Nüfustan oluşmakta. Daha önce kilolarla aldığımız ve mutfağımızda yer verdiğimiz temel sebzelerimiz olan domates, biber ve patlıcanı artık kilolar yerine gramlarla almaya başladık.

Bu maalesef tüketim alanımızı da etkileri. Bulgur ve pirinç ağırlıklı olan mutfağımızda bu defa bu temel gıda maddeleri de adeta lüks tüketim maddeleri sınıfına girdi. Anne ve babalar sofralardan fedakarlık yaparak yarı aç bir şekilde kalkmak zorunda kalıyoruz.

3 kilogram domates 60 TL. 1 buçuk kilogram biber 40 TL ve en az 3 kilogram patlıcanı da 45 TL ye her gün almak zorunda olunca ortalama günlük olarak 145 ila 200 TL arasında harcama yapmak zorunda kalıyoruz. Urfalı ailelerin daha önce mutfak giderleri günlük ortalama 100 TL’yi bulmazken bir maalesef öğünlük masrafımız 200 TL’nin üzerine çıktı. Bu da ortalama günlük mutfak giderinin en az 500 TL olmasına neden oluyor.

Oysaki bizler bu kadar kazanabilen aileler değiliz. Geçim sıkıntısı baş göstermeye başladı. Mevsiminde ucuz olarak tükettiğimiz sebzeleri bile alamayacak duruma geldik. Artık bu saatten sonra umudumuzu Allah’tan başka hiçbir şeye bağlayamıyoruz.” şeklinde konuştular.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER