© Şanlıurfa Olay 2021

Şanlıurfa Meclisi’nden karar: Rabia Meydanı'nın adı "Topçu Meydanı" olacak!

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısında, DEM Parti Grubunun Rabia Meydanının adının Topçu Meydanı olarak değiştirilmesi önerisi meclis üyeleri tarafından oy çokluğuyla kabul edildi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi 2024 Yılı Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısının birinci birleşimi gerçekleşti.

Toplantı, Meclis Başkan Vekili Ahmet Aksoy başkanlığında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleşti. 

Toplantıda açılış ve yoklamanın ardından gündem maddelerine geçildi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) grubu Rabia Meydanı’nın isminin değiştirilerek Topçu Meydanı olmasını önerisinde bulundu. 

DEM Parti’nin önerisinde şu ifadeler yer aldı:

“Topçu meydanı topçu hanı merkez olmak üzere güneyde sehbenderiye cami önündeki batıda bugün İl Halk Kütüphanesinin bulunduğu alan kuzeyde bugün Çarşamba Pazarının(otopark) bulunduğu alan ve doğuda yıkılan eski valilik binası arasındaki boşluğu içerisine alıyordu. Şehircilik anlamında şehirleri var eden şehirleri gerçek kimlikleridir. Bu kimliği o şehre kazandıran ise o şehrin var olma mücadelesi olmuştur. Tarihte adı geçen meydan çok olaya tanık olmuş çok badireler atlatmış bu toplumun kahramanlık simgesi haline gelmiştir.

Topçu meydanı isminin değiştirmek şehrin tarihi ve kültürü ile ilgisi olmayan isimleri şehirlere vermek o şehrin hafızasıyla oynamak daha doğrusu hafızasını silmek demektir. Topçu meydanı kurtuluş savaşıyla Fransızları yenilgiye uğratan Urfalıların Kahramanlığıyla Şanlıurfa’nın düşman işgalinden kurtuluşuyla özdeşleşmiş olup var olma mücadelesini kazanmıştır. Bu nedenle bahsi geçen topçu meydanı asıl hüviyetine döndürülerek eski sınırlarında çekilmek sureti ile bize yabancı olan Rabia isminde değiştirilerek gerçek adı olan TOPÇU MEYDANI olarak değiştirilmesini öneriyor gereğini meclisin takdirine bırakıyorum.” 

Öneri meclis üyelerinin oy çoğunluğuyla kabul edildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER