Şanlıurfa ve Güneydoğu'ya onkoloji alanında büyük katkılar sağlayacak olan LİNAC Cihazının (Lineer Akseleratör-Doğrusal Hızlandırıcı) Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Haliliye ek Hizmet Binasında yer tespiti yapıldı.
Sağlık Bakanlığı tarafından ilimize tahsis edilen Mr-Linac cihazı için Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, Hizmet Başkanları, Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. Bedri Caner Kaya ve yönetimi ile birlikte Haliliye ek Hizmet Binasında LİNAC Cihazının (Lineer Akseleratör-Doğrusal Hızlandırıcı) kurulumu için yer tespiti yapıldı.
Tümör tedavisinde avantaj sağlayan MR LINAC, radyoterapide “yeni ve akıllı bir yöntem” olarak nitelendiriliyor. MR görüntüsü eklenen ve gelişmiş yazılımıyla “akıllı radyoterapi” yapabilen bu yöntem; tümörün hareketini algılıyor, hızlı ve net görüntü alabiliyor, işlem sırasında tümörün hareketine göre yeni planlama yapılmasını sağlıyor. Bu nedenle ışınlar, tümöre tam isabet ederken çevre dokulara zarar vermiyor.
İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada,”Yakın zamanda kurulumu tamamlanıp hizmet vermeye başlayacak olan LİNAC Cihazı, onkoloji bölümünde, kanser tedavisinde kullanılan ve hastaya X-ışını yollamak suretiyle bunu gerçekleştiren bir cihazdır. Cihaza entegre edilen CT simülatörlerle 3 boyutlu görüntü alınıp tümörün bulunduğu yere uygulanacak tedavi şekli belirlenmekte bu sayede sağlıklı dokuların zarar görmesinin önüne geçilmektedir. Bu teknolojinin amacı, kanser hastalarında tümörlü hücrelere, hedeflenen radyasyon dozunu verirken, sağlıklı dokuları hasara uğratmadan mümkün olan en efektif tedaviyi yapabilmektir. Bu özellik aslında radyoterapinin de tanımını oluşturmaktadır. En etkili tedavi şekli olan radyoterapi, Linaclar aracılığıyla tüm kanser türlerine uygulanabilmektedir. Cihazlarla, kanser olgusuna bağlı cerrahi uygulamaların çok sorun olduğu yerleşim noktalarında çok yaygın ve konforlu bir radyoterapi uygulamasına olanak sağlanmaktadır. Radyoterapi uygulamalarının yüzde 90’ı Linac cihazıyla yapılmaktadır. Elektrik enerjisinden X ışını üreterek hastaya veren cihazda, hangi bölgeye atış yapılacağı görüntüleme yöntemi sayesinde bilinmektedir. Tedavi sırasında hastanın nefes alması gibi, tümörün yerinin değiştiği durumlarda bile ışının hassasiyetle tümöre odaklanabilmesini sağlamakta ve tam isabetle tümörü yok edebilmektedir. Radyasyon onkoloğu tümörü bir cerrahın ameliyat sırasında gördüğü gibi net bir şekilde görebilmekte ve yine bir cerrah titizliğiyle tümörü ışınlayarak yok edilmesini sağlamaktadır.” İfadelerine yer verildi.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm,“LİNAC Cihazının ilimize ve bölgemize hayırlı olmasını dilerim.”dedi.