Ali ÇETİNKAYA / Şanlıurfa OLAY
Türkiye’nin çok vaka görülen ili haline gelen Şanlıurfa’da tedbirsizliğin yanı sıra biriken numunelerin denatürasyona yani bozulmaya uğradığı iddiası dolaşıyor. Vaka sayısının artmasının ardından her gün yüzlerce insan test yaptırmak için hastanelerin yolunu tutuyor ancak yoğunluktan dolayı çoğu kişi test yaptırmadan evine geri dönüyor. Asker taramaları nedeniyle de bekletilen numune sayısının giderek arttığı öğrenildi. Covid-19 hastası, soğuk zincire uygun hareket edilmedi mi alınan numunedeki virüsün protein yapısı denatürasyona (bozulmaya ) uğrayabiliyor. Hal böyle olunca da testlere olan güvenilirlik azalıyor. Ve Şanlıurfa’daki hastanelerde uygun koşulların olmadığı iddia ediliyor. Bu durumda da PCR testinde virüsün proteinlerinin tespit edilememesine neden oluyor. Yani pozitif bir sonuç negatif çıkabiliyor.
Viral çalışma için alınan örneklerin hızlı bir şekilde laboratuvara ulaştırılması gerekiyor ve 48 saat içinde çalışılacaksa +4 C’de saklanmalı, ıslak buz içinde ya da soğutulmuş jel paketleri içinde naklinin sağlanması gerekiyor. 48 saat içinde nakli sağlanamayacak veya çalışılamayacak örnekler -70 C’de saklanmalı ve kuru buz içinde nakli sağlanmalıdır.
Özellikle son günlerde birçok belirti bulunmasına rağmen test yaptırıp negatif sonuç alanlar, bu konuda endişe yaratıyor.