Röportaj: Mehmet Halhalli
Türkiye’de Antep Fıstığı diye tabir edilen fıstığın yaklaşık yüzde 41’ini üreten Şanlıurfa’da bu yıl verimin düşük olması çiftçiyi üzdü. Birecik, Halfeti, Karaköprü, Bozova ve Hilvan’da ağrılıklı olarak üretilen Urfa fıstığının verimi bu yıl mevsimsel değişikliklere ve ağacın yapısına bağlı olarak düşük oldu. Verimle ilgili gazetemiz Şanlıurfa Olay’a konuşan genç çiftçi Mehmet Ray, “Fıstıkta bu yıl mevsimsel değişim ve ağacın yapısına bağlı olarak verim düşük oldu. Bu genel anlamda bir değerlendirmedir. Çünkü bazı bahçelerde verim oldukça yüksek olurken bazılarında ise düşük oluyor” dedi.
‘Şanlıurfa’nın değerlerine sahip çıkılmalıdır’
Öte yandan Urfa Fıstığının başka şehirlerinmiş gibi gösterilmesini de eleştiren genç çiftçi Mehmet Ray, “Yıllardır Şanlıurfa’da yüz binlerce fıstık ağacı yetiştirdik bunlardan tonlarca fıstık ürettik ama isim hep Antep oldu. Biz bunu kabul etmiyoruz. Ve yetkilileri Şanlıurfa’ya ve değerlerine sahip çıkmaya davet ediyorum. Merak ediyorum, Kültür Müdürlüğü, Belediyeler ve kanaat önderleri ne iş yapar?.” diyerek sitem etti.
Şanlıurfa Fıstık üretimi olarak Türkiye’nin neresinde yer arıyor?
Bana göre Şanlıurfa dendiği zaman fıstık üretici olduğunu iddia eden diğer şehirlerin durup düşünmesi gerekiyor. Çünkü Şanlıurfa yaklaşık yüzde 40 üretim ile Türkiye’nin bir numarasıdır. Bu yüzden Şanlıurfa Türkiye’de fıstık üretiminin yükünü taşıyor. Ancak diğer illerin bunu üstüne alması ve yetkililerimizin buna seyirci kalması biz çiftçileri üzmekle beraber kentimize de yapıla haksızlıktır.
Sizce bu haksızlığın sebebi nedir; bir çiftçi olarak bu önemli konu hakkında neler söylemek istersiniz?
Bu haksızlığın sebep olduğu bazı zararlar var. Bu zararların tümü bizim çiftçimize ve şehrimize yönelik zararlardır. Ortada bir hak gaspı var. Bu hak gaspının acil bir şekilde giderilmesi gerekiyor. Tabi bu hak gaspı tuttuğunu koparan siyasetçi ve bürokratlarla olur. O da Urfa’da nadir görülen bir şeydir. Ama şu anda bir umut ışığı olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba var. Umarız Fakıbaba, bu haksızlığın giderilmesi için çabalar. Yani bu haksızlığın en önemli nedeni siyasetçilerdir.
Yeri gelmişken tam bu noktada sizce Bakan Fakıbaba, Şanlıurfa’nın tarım alanındaki sorunlarını çözebilir mi?
Aslında Fakıbaba Şanlıurfa’da çok şey yapan bir siyasetçidir. Ben Şahsi olarak Fakıbaba’nın bir şeyleri değiştireceğine inanıyorum. Tabi bu uzun süreli mi ya da kısa süreli mi olur onu bilemem. Ancak Fakıbaba’dan birinci isteğimiz sulamanın olmadığı kuru tarımın yapıldığı alanların bir an önce suya kavuşturulmasıdır.
Biraz da Fıstığı yılki verimiyle ilgili konuşmak istiyorum. Bu yıl verim nasıl geldi; Çiftçi verimden memnun mu?
Bu yıl verim geçen yıla oranla genel anlamda düşük. Bazı bahçeler diğerlerine göre daha iyi verim verdi. Ancak genel anlamda bu yıl bahçelerde verim düşük. Bu yüzden bizim çiftçilerimiz biraz üzgündür. Ancak bu mevsimsel ve ağacın yapısından kaynaklı bir durumdur. Yani kuraklıktan kaynaklı su kaybı fıstığın veriminin azalmasına neden oldu. Bu da gelecek yıl verimin düşük ya da yüksek olacağına işaret etmez.
Sizce bu yıl Şanlıurfa fıstığında verimin düşük olması fiyatlara nasıl yansır?
Bu yıl dediğimiz gibi mevsimsel faktörler ve ağacın yapısından kaynaklı olarak verim düşük geldi. Ancak bunun fiyatlara da yansıması olacak. Bana göre bu yansıma fiyatların yükselmesi şeklinde görülecek. Bu da bu sene verimi iyi olan o nadir bahçe sahiplerini sevindirecek. Yani kısacası ürün az olacağı için talibi çok olacak ve bu da fiyatın yükselmesine neden olacak.