Şanlıurfa’da işsizlik konusuyla ilgili vatandaşların görüşleri farklılık gösteriyor. Kimileri işsizlik sorununun olmadığını savunurken, kimileri gençlerin çalışmak istememesinden, kimileri ise eğitimli bireylerin iş bulamamasından şikâyetçi. İşte farklı kesimlerden gelen yorumlar:
“ÇALIŞANA İŞ VAR”
Necati Akkurt, işsizliğin gençlerin iş beğenmemesinden kaynaklandığını şu sözlerle ifade etti:
“Aslında işsizlik sorunu var ama bazı gençlerimiz iş beğenmiyor. Çalışana iş var, ama herkes rahat iş arıyor. Rahat iş bulamayınca işsizlik sayısı artıyor, dolayısıyla işsizlik yükseliyor.”
“ÇALIŞAN HER ZAMAN KAZANIR”
Emekli olduğunu belirten Abdulsamet Özbek ise çalışmanın önemine vurgu yaptı:
“Emekli olmuşum, istesem yan gelip yatabilirim. Maaşım var ama yine de çalışıyorum. Dükkanımı açıyorum, kapatıyorum. Para kazanıyorum. Herkes de fakir kalmadı. Dünyada fakir yok; fakirlik Filistin’de, Suriye’de. Oralardaki zalimler insanları mahvetmiş. Urfa’da insanlar istediği işi yapabiliyor, serbesttir. Daha ne olsun?”
“GENÇLER ERKENDEN ÇALIŞMAK İSTEMİYOR”
Özcan Kuş, gençlerin çalışmaya yanaşmadığını ve masa başı iş istediklerini ifade etti:
“Urfa’da işsizlik yok. Gençler erkenden çalışmak istemiyor. Hep masa başında olmak istiyorlar, ama masanın başına da yaramıyorlar. Hem çalışmıyorlar hem de lüks bir yaşam istiyorlar.”
“BİLİMSEL ANALİZLER İŞSİZLİĞİ GÖSTERİYOR”
Aziz İlgazi ise işsizlik sorununa bilimsel bir açıdan yaklaştı:
“Şanlıurfa’nın işsizlik sorunu çok fazla. Bilimsel analiz yaptığımızda, teşvik açısından 6. bölge kapsamına alınmış bir il olmasına rağmen, sorunlar devam ediyor.”
“ÜNİVERSİTE MEZUNLARI YEVMİYE İLE ÇALIŞIYOR”
Abdulkadir Çiçek, üniversite mezunlarının yaşadığı iş bulma sıkıntısına dikkat çekti:
“Şanlıurfa’da işsizlik sorunu yok diyenlere katılmıyorum. Üniversite mezunları iş bulamıyor. Ben beş yıllık üniversite mezunuyum. Şimdi yevmiye ile çalışmak zorunda kalıyorum. Bu durum gerçekten zorumuza gidiyor.”
Vatandaşların görüşleri, Şanlıurfa’daki işsizlik sorununun farklı boyutlarını gözler önüne seriyor. Gençlerin iş beğenmeme durumu, teşviklerin yeterli olmaması ve eğitimli bireylerin yaşadığı sıkıntılar, işsizlik tartışmalarının temelini oluşturuyor.