Şanlı Yerel Basın Çalıştayında Sektörsel Sorunları Anlattı!

Anadolu Basın Birliği tarafından “Yerel Basın Çalıştayı” düzenledi. Yerel basının sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışıldığı çalıştay sektör temsilcilerini bir araya getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
https://www.sanliurfaolay.com/

Şanlı Yerel Basın Çalıştayında Sektörsel Sorunları Anlattı!

 

Ankara’da düzenlenen çalıştaya ulusal ve yerel basın temsilcileri katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Anadolu Basın Birliği Genel Başkanı M. Bora Zor, çalıştayı düzenlemelerindeki amacın Anadolu’da basın camiasının yaşadıkları sıkıntıları gün yüzüne çıkarıp çözüm önerileri sunarak yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması olduğunu söyleyerek ev sahipliğimizde yerel basının sorunlarının masaya yatırıldığı verimli bir çalıştayı düzenlemekten duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Anadolu Basın Birliği Şanlıurfa Şube Başkanı Abdulkadir Şanlı, daha önceden hazırladığı basın camiasının sorunlarından oluşan dosyayı çalıştaya sunarak kürsüde bir takım sorunları dile getirdi.

“Mesleği Gazeteci Olan Çoğu Kişinin Basın Kartı Bile Yok Maalesef”

Başkan Abdulkadir Şanlı; “Çok sesli ve özgür basının demokratik sistemin korunması ve güçlendirilmesi aynı zamanda da ulusal basınla paralel çizgide olan yerel basın günümüzde büyük sorunlar yaşamakta ve ayakta kalabilme mücadelesi vermektedir.

Günümüzde büyük sorunlar ile karşı karşıya kalan yerel basın, bir zamanlar milli mücadelenin en büyük destekçisi olmuş, halkın haklı sesini dünyaya duyurmuş ve o süreçte milli bir görev üstlenmiştir.

Yerel basın çok fazla sorun ile mücadele ediyor. Anadolu’da pek çok basın yayın kuruluşunda çalışan gazeteciler düşük maaşlarla çalışmak zorunda bırakılmış durumdalar.

Gazetecilerin önemli bir kısmı kiralarını bile ödeyemez durumda iken sosyal güvenceleri olmadan çalışmaya devam ediyor.

Sigortaları yatırılmayan gazeteciler, meslekleri gereği en temel hakları olan basın kartına sahip olamıyorlar. Mesleği gazeteci olan çoğu kişinin basın kartı bile yok maalesef…

Öte yandan gazetecilerin gittikleri haberlerde çoğu zaman uğradıkları şiddet, hakaret ve can güvenliklerinin olmaması yeni neslin bu mesleğe olan ilgisini önemli ölçüde azaltan etmenler arasında yer almaya devam ediyor.

Halka doğruları olduğu gibi aktarmak, halk için halk yararına halkın görüş ve isteklerini yöneticilere iletmek yani halkın sesi olmak gibi bir vasfı, misyonu olan gazetecilik, her geçen gün yaşadığı bu değer kaybı ile birlikte gençler arasında da ilgi görmemeye başladı.

Anadolu basının en temel sıkıntısı finansman sıkıntısıdır. Bu noktada devlet yerel gazeteleri ayakta tutabilmek için finansman desteği sağlaması gerekiyor.

Basın ilan kurumundan aldıkları reklam gelirleri bile önemli ölçüde azalan yerel gazeteleri yeniden hayata döndürmek için çalışmalar yapılması gerekiyor.

Dijitalleşen dünyamızda, internet yayıncılığı en popüler haberleşme yayını olarak önümüze çıkıyor. Bu alanda da yeni yasalar ile belli başlı sorunlar türemekte.

Bu noktada Anadolu Basın Birliği, tüm basın camiasının sorunlarını iyi bilen ve takip eden bir sivil toplum kuruluşudur.

Önümüzdeki süreçte, basın camiasının tüm sorunlarına neşter vuracak çalışma ve projelerle anadolu basının nefes almasını sağlayacağımıza inancım tamdır. Hazırlanan raporlar ve dosyaları yakından takip edip inşallah çözüme kavuşturacağız.” Dedi.