64 ülkeden ve 487 kurumdan bine yakın akademisyenin katılım göstereceği kongre öncesinde, Bakan Ersoy, Karahantepe ile ilgili bir paylaşımda bulundu. **"Karahantepe’de tarihin izleri gün yüzüne çıkıyor"** başlığıyla yayınladığı görüntülere dair bilgi veren Bakan Ersoy, şunları kaydetti:
"Dünya Neolitik Kongresi için Şanlıurfa'dayız. Karahantepe'deki çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Bu yılki kazı sezonunda, kırmızı renkli steril bir toprağa gömülü olarak bezekli taş kaplar, tabaklar, batonlar ve boncuk gibi değerli eserler keşfettik.
Aynı bölgede bulunan kurt çeneleri, leopar, akbaba ve tilki kemikleri ile minyatür hayvan heykelcikleri, Neolitik Dönem'in zengin kültürel izlerini gözler önüne seriyor. Kazı alanında açığa çıkarılan ocak yerleri, zemine bırakılmış yaban sığırı kafatasları ve etkileyici leopar heykeli, Karahantepe’deki kamusal yapı kompleksinin bir parçasını oluşturuyor. Bu buluntular, geçmişin sırlarını aydınlatarak Dünya Neolitik Kongresi'nde arkeoloji dünyasıyla buluşacak. Keşifler Karahantepe’de devam ediyor."
Bakan Ersoy'un bu açıklamaları, Karahantepe’nin tarihi önemini ve arkeolojik değerini bir kez daha gözler önüne seriyor.