Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Seyfi Emre Aksoy, 10 Şubat Uluslararası Epilepsi Günü dolayısıyla epilepsi hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Halk arasında "sara hastalığı" olarak bilinen epilepsi, beyindeki sinir hücrelerinde anormal elektriksel aktivitelerin sonucu olarak tekrarlayan nöbetlere yol açan bir rahatsızlık. Epilepsi, iki veya daha fazla nöbetin görülmesiyle tanı konulan bir hastalıktır.
Dr. Aksoy, epilepsinin beyin içindeki anormal elektriksel aktivite sonucu geçici semptomlara yol açtığını belirterek, şu açıklamalarda bulundu: "Epilepsi, nöbet geçirme eğiliminden ve bu durumun neden olduğu nörobiyolojik, psikolojik ve sosyal sonuçlardan kaynaklanan bir beyin hastalığıdır. Epilepsi tedavisi genellikle ilaçlarla yapılır, ancak bazı hastalar için cerrahi seçenekler de değerlendirilebilir. Hastalar, ilaçlarını düzenli kullandığı ve doktorlarının önerilerine uyduğu sürece, günlük yaşamlarına normal bir şekilde devam edebilirler."
Epilepsi hastalığının genetik, travma veya diğer nedenlere bağlı olarak gelişebileceğine dikkat çeken Dr. Aksoy, bazen bu nedenlerin belirlenemediğini de vurguladı. "Epilepsi nöbeti geçiren bir hasta ile karşılaşıldığında, panik yapmamalı ve hastayı sakin bir şekilde yana çevirmeliyiz. Kesinlikle ağzına herhangi bir cisim sokmamalı ve derhal 112'yi arayarak en yakın sağlık kuruluşuna sevk edilmesini sağlamalıyız."
Dr. Aksoy, epilepsi hastalarının topluma entegre bir şekilde hayatlarına devam edebildiklerini ve doğru tedavi ile normal bir birey gibi yaşama şanslarının olduğunu belirtti.