ŞUTSO'da 2024 Yılı Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı!

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) 2024 yılı birinci Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı, ŞUTSO Meclis Toplantı Salonu'nda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim ve Meclis Başkanı Serhat Karadağ’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda Başkan Mehmet Yetim, 2024 yılı faaliyetleri hakkında bir değerlendirme yaparken, Meclis Başkanı Serhat Karadağ da Meslek Komitelerinin önemine vurgu yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
https://www.sanliurfaolay.com/

ŞUTSO bünyesinde çalışan Meslek Komitelerinin sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin ele alındığı toplantıda, sektörler arası iş birliğinin güçlendirilmesi amaçlandı. Toplantıya Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, Meclis Başkanı Serhat Karadağ, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Mustafa Taş ve Mustafa Zahit, Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri ile 29 Meslek Komitesi Başkanı ve Üyeleri katıldı.

 

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Meclis Başkanı Serhat Karadağ, şunları dile getirdi:

 

"2024 yılı birinci Müşterek Komite Toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri şahsım ve kurumum Meclisi adına saygıyla selamlıyorum. Bu tür müşterek komite toplantıları, 5174 sayılı mevzuat gereği yılda iki kez düzenlenir. Amacımız, 66 sektörü temsil eden 29 komitemizin temsilcilerini bir araya getirerek, ortak sorunları ve çözüm önerilerini istişare etmektir. Her bir komitemizin kendine özgü faaliyet alanları ve sorunları var. Bunlar zaten komite toplantılarında konuşulup tartışılıyor. Ancak bu müşterek toplantılar, ortak sorunların ve çözüm önerilerinin istişare edilmesi ve sektörler arası iş birliğinin güçlendirilmesi açısından büyük önem taşıyor. 

 

Komitelerimiz, düzenledikleri aylık toplantılarda faaliyet alanlarıyla ilgili istişarelerde bulunur, sektörel sorunları ve çözüm önerilerini tespit edip Oda Yönetim Kurulu’na iletirler. Yönetimimiz de gerekli incelemeleri yaptıktan sonra, ilgili en üst makamlarla paylaşarak çözümler sunulmasını talep eder. Dolayısıyla komitelerimiz, sorunları yerinde belirleyip Yönetim Kurulu aracılığıyla çözülmelerini sağlayarak temel bir görev yerine getirirler. İş dünyamızın sorunlarının tespiti ve çözümü konusunda Meslek Komiteleri işin mutfağıdır. Bu nedenle komitelerimizin öneminin farkındayız ve yönlendirmelerini titizlikle dikkate alıyoruz. 2024 yılının ilk altı ayında komite toplantılarının istatistiklerine bakacak olursak, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Meslek Komitelerimizin toplantıları ilk altı ayda %71,3 (783 kişinin) katılım oranı ile 153 oturum gerçekleştirmiştir. 289 adet konu görüşülmüş ve karara bağlanmıştır. 135 adet görüş/öneri (yazışma) gerçekleştirilmiştir.

 

Bu tür toplantılar vesilesiyle karşılıklı istişare ve iş birliğimizin güçlendirilmesini temenni ediyor, zamanlarını ayırarak meslek komite toplantımıza katılan, sorun ve çözüm önerilerinin odamıza ulaştırılması hususunda emek veren tüm meslek üyelerimize, meclis üyelerimize ve tüm meslek komitesi başkan ve temsilcilerimize teşekkür ediyoruz."

 

Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim ise konuşmasında şunları kaydetti:

 

"Sayın Divan, Değerli Meclis Üyeleri, kıymetli komite başkanları ve üyeleri, saygıdeğer hanımefendiler ve beyefendiler, hepinize 2024 yılı birinci Müşterek Komite Toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri şahsım ve kurumum adına saygıyla selamlıyorum. Bugün burada 2024 yılının birinci müşterek komite toplantımız için bir aradayız. Biliyorsunuz, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak 66 farklı sektörü temsil eden 29 meslek komitemiz var. Komitelerimiz, temsil ettikleri sektörlerle ilgili sorunları tespit edip çözüm önerileri sunmak için çalışırlar. Biz de Yönetim Kurulu olarak, komitelerimizin belirledikleri çözüm önerileri ve taleplerini mümkün mertebe en üst mercilere aktarmakla yükümlüyüz. Özellikle yatırım, üretim, istihdam ve ihracat potansiyelimizi artırmayı temel hedefimiz olarak görüyoruz. Bu hedefler doğrultusunda ekonomik rekabet gücümüzü ve toplumsal refah seviyemizi artırmak, üyelerimizin finansmana erişimini kolaylaştırmak, bölgesel, ulusal ve küresel düzeyde ticari ilişkilerimizi ve iş birliklerimizi güçlendirmek için çalışıyoruz. 

 

Kalite, müşteri memnuniyeti, akreditasyon yönetim sistemleri ve edindiğimiz misyon ile kurumsal kapasitemizi en üst seviyeye çıkarıp üyelerimize kesintisiz ve en iyi hizmeti vermeyi amaçladık. Üyelerimize çözüm odaklı ve nitelikli hizmet sunmak, memnuniyetlerini maksimum seviyeye çıkarmak, emniyetli ve sağlıklı bir çalışma ortamı sunmak için politikalar belirliyoruz ve uygulamaya çalışıyoruz. Odamızı birlikte yönetmeyi temel şiar edindik. Bu çerçevede her sektörümüzün taleplerini karşılıyoruz. Sektör temsilcilerimizle dayanışmayı artırmak ve bütün meslek kollarının gelişmesini sağlamak için çaba harcıyoruz.

 

Bu yıl içinde birçok önemli faaliyet gerçekleştirdik. Örneğin, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle düzenlediğimiz programda yerel basın mensupları ile bir araya gelerek basın yayın sektöründeki sorunları ve çözüm önerilerini istişare ettik. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından Dünya Bankası desteğiyle hayata geçirilen Türkiye Yeşil Sanayi Projesi hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledik. Organize Sanayi Bölgesinde genişleme çalışmaları devam ediyor ve bu sürecin takipçisiyiz.

 

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında, tarıma dayalı sanayinin gelişmesi ve dijitalleşme süreçlerinin esas alınması büyük önem taşıyor. Bu tür projelerin, ilimizin tarım ürünlerinin katma değerini artırmada ve ihracattaki payını yükseltmede önemli rol oynayacağını belirttik.

 

Şubat ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla ŞUTSO - GAAM (Gıda Araştırma ve Analiz Merkezi) açılışını gerçekleştirdik. Bu merkez, gıda sektörüne yönelik hizmetler sunan ve ürünlerin güvenliği ile kalitesini belirleyen bir laboratuvar olarak faaliyet göstermektedir.

 

Üyelerimizin ulusal ve küresel düzeyde yeni pazarlar keşfetmeleri ve ticari iş birliklerini güçlendirmeleri için çalışmalar yürütüyoruz. Geçtiğimiz yıl 250 milyon dolar olan ihracatımızı bu yıl 443 milyon dolara çıkardık. Kuzey Irak Bölgesi’ne yaptığımız ziyaretler bu çalışmaların somut örnekleridir.

 

Kahramanmaraş merkezli 11 ilin etkilendiği depremin ardından yeniden yapılanan iller için düzenlediğimiz “Bölgesel İnşaat Toplantısı”nda inşaat sektöründeki sorunları ve çözümleri ele aldık. Aynı şekilde odamızda düzenlenen Şanlıurfa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi PYK toplantısına katıldık. Bu toplantıda, özel sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirmeye yönelik kararlar aldık.

 

Zirai İlaç Tohum ve Gübre Sektöründeki Sorunlar ve Çözüm Önerileri Toplantısı'nda ise Şanlıurfa’nın tarımsal potansiyelini artırma çabalarını ele aldık. Alo İhracat Destek Hattı ile üyelerimize ücretsiz danışmanlık hizmeti sunmaya başladık ve bu proje ile yerel ekonomiyi güçlendirmeyi hedefledik.

 

“9 Mayıs Avrupa Günü Dayanışma Konserleri” kapsamında kültürel etkinlikler düzenleyerek toplumsal gelişimi de önemsediğimizi gösterdik. Bu etkinlikler, ilimizin ekonomisine dolaylı olarak katkı sağlamaktadır. Ayrıca, "Türk Eximbank Kredi ve Sigorta Programları" ve KOSGEB "Girişimcilik Destekleri Programı Bilgilendirme Toplantıları" düzenledik. EXIMBANK Şanlıurfa Şubesi açılması talebimizi yetkililere ilettik ve bu konunun takipçisiyiz.

ŞUTGEM ile kalifiye personel yetiştirme çalışmalarımız