Türkiye genelinde 25 milyondan fazla aracın trafiğe kayıtlı olduğu ve bu araç sahiplerine yönelik yeni uygulamaların başlatılacağı bildirildi. Özellikle 2021 ve öncesine ait araçlar için TÜVTÜRK istasyonlarına gitme zorunluluğu getirildi.
2/9
Randevu sistemlerindeki yoğunluğu azaltmak amacıyla, Türkiye’nin 77 ilinde mobil istasyonlar devreye alındı. Bu sayede araçların muayene süreçleri hızlandırıldı ve erişim kolaylığı sağlandı.
3/9
Yeni yılda, gezici istasyon sayısının artırılması hedefleniyor. Böylece, araç sahiplerine daha fazla erişim ve kolaylık sunulması amaçlanıyor.
4/9
Mobil istasyonlarda binek otomobil, traktör ve motosiklet gibi araçların muayeneleri yapılırken, hava destekli fren sistemine sahip araçlar ve egzoz gazı emisyon ölçümleri yalnızca sabit istasyonlarda gerçekleştirilebiliyor.
5/9
2024 yılında araç muayene ücretlerinde önemli bir artış yaşandı. Örneğin, traktör, motosiklet ve motorlu bisikletler için ücret 586,50 TL’den 927,60 TL’ye; otomobil, minibüs, kamyonet gibi araçlar için ise 1.149,60 TL’den 1.821,60 TL’ye yükseldi.
6/9
Otobüs, kamyon, çekici ve tankerler için ücret 2.462,40 TL oldu. Belirtilen ücretlere KDV dahildir.
7/9
Ödemeler tüm istasyonlarda kredi kartı, banka kartı ve nakit ile yapılabilmekte. Kartla yapılan ödemelerde, hizmet sağlayıcı firmanın belirlediği ek hizmet bedeli alınmaktadır.
8/9
"Karayolları Trafik Kanunu"na göre, muayene süresi geçirilen araçlar için her ay %5 fazladan ücret tahsil ediliyor. “Ağır Kusurlu” veya “Emniyetsiz” raporu alan araçların muayeneleri onaylanmıyor.
9/9
Ücretsiz muayene tekrarı hakkı, önceki ücretli muayeneden itibaren 1 ay içinde, aynı araç grubuna hizmet veren tüm istasyonlarda geçerli. Muayene tekrarı yapılmayan veya süresi içinde gelmeyen araçlar için tam ücret alınmaktadır.
Kaynak: Eskişehir Net