SGK'ya askerlik, doktora, tıpta uzmanlık gibi durumlarda prim borçlanması yapmak isteyenlerin, yeni yıl öncesinde işlemlerini tamamlaması önem taşıyor. Borçlanma tutarları, asgari ücrete göre hesaplandığı için 1 Ocak’tan itibaren asgari ücrete yapılacak zamla birlikte borçlanma miktarları da artacak.
Özgür Erdursun’un açıklamalarına göre, prim gün sayısını tamamlamak isteyenler askerlik, doğum, yurtdışı borçlanması, halk eğitimde usta öğreticilikte geçen günler, ücretsiz izin (memurlar için), doktora ve tıpta uzmanlık süreleri gibi durumlarda SGK'ya başvurabiliyor. Bu borçlanmaların tutarları, asgari ücretin %32’si oranında hesaplanıyor; yurtdışı borçlanmalarında ise bu oran %45’e çıkıyor. 31 Aralık 2024 tarihine kadar yapılan başvurularda mevcut asgari ücret üzerinden işlem yapılırken, yeni yıldan itibaren zamlı asgari ücret üzerinden hesaplama yapılacak. Tebliğ edilen borçlar, yurtdışı borçlanmalarında 90 gün, diğer borçlanmalarda ise 30 gün içinde zamsız olarak ödenebiliyor.
Prim borçlanmaları, asgari ücret ve bunun yedi buçuk katına kadar istediğiniz bir tutar üzerinden yapılabiliyor.
### Dava Açarak Bağ-Kur’dan Çıkabilirsiniz!
8 Eylül 1999 öncesinde işe başlayanlar için yaş şartı aranmazken, SSK ve banka sandıklarında 5000-5975 arasında değişen prim gün sayısını tamamlamak gerekiyor. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nda ise kadınlar için 7200, erkekler için 9000 prim günü şartı bulunuyor. Birden fazla sosyal güvenlik statüsünde prim ödemiş olanların hangi statüden emekli olacakları son 2520 güne göre belirleniyor. 1 Ekim 2008’den önce sigorta sistemine girenlerin bu kurala dikkat etmeleri öneriliyor.
### Yargı Kararı
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi’nin 2021/5424 sayılı kararı, bir kişinin SSK prim günleriyle emeklilik hakkı elde etmesi durumunda, Bağ-Kur hizmetleriyle zorunlu birleştirme yapılamayacağını belirtiyor. Örneğin, SSK'dan 5600 günle emekli olabilecek bir kişinin, 1261 günün üzerinde Bağ-Kur ödemesi olsa bile sadece SSK günleriyle emeklilik hakkını kazanabileceği ifade ediliyor.
Kaynak:Dünya Gazetesi