Şanlıurfa, 2026 yılında UNESCO Müzik Şehirleri Yıllık Toplantısına ev sahipliği yapacak. Bu prestijli etkinlik, Türkiye’de ilk kez Şanlıurfa’da düzenlenecek ve bu, yalnızca şehri değil, tüm Türkiye’yi onurlandıran büyük bir kültürel zafer olarak görülüyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, bu önemli gelişmeyi kamuoyu ile paylaştı ve şehirlerinin, UNESCO Müzik Şehri unvanını alarak dünya çapında büyük bir başarıya imza attığını belirtti.
Başkan Gülpınar, geçtiğimiz hafta İtalya’nın Pesaro şehrinde yapılan UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısında, 2026 yılı için ev sahipliği hakkının Şanlıurfa'ya verildiğini duyurdu. UNESCO Müzik Şehirleri Yıllık Toplantısı’na ev sahipliği yapacak şehirleri simgeleyen küre, İtalya’dan Şanlıurfa’ya teslim edilerek, 2026 yılında yapılacak toplantıya kadar burada kalacak.
Şanlıurfa'nın bu başarıyı elde etmesinde Başkan Gülpınar’ın yoğun çabaları ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı’nın desteği büyük rol oynadı. Gülpınar, UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olan Şanlıurfa’nın, müzik ve kültür potansiyelini daha görünür kılmak için geçen yıl yapılan “UNESCO Müzik Şehri Şanlıurfa Lansmanı” etkinliğini hatırlatarak, şehirlerinin bu toplantıya ev sahipliği yapma hakkını kazandığını belirtti.
Başkan Gülpınar, bu tarihi başarının sadece Şanlıurfa için değil, Türkiye için de büyük bir onur ve diplomatik zafer olduğunu vurguladı. Ayrıca, Şanlıurfa'nın tarihi ve kültürel zenginliklerinin, UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı aracılığıyla dünyaya tanıtılacağını söyledi. 2026 yılında yaklaşık 80 farklı ülkeden müzik şehri temsilcilerinin katılması beklenen bu büyük etkinlik, uluslararası iş birliklerinin gelişmesine ve Şanlıurfa'nın yerel kültürel potansiyelinin küresel ölçekte tanıtılmasına olanak sağlayacak.
Başkan Gülpınar, Şanlıurfa'nın sadece bir müzik şehri olmadığını, aynı zamanda Göbeklitepe gibi tarihi zenginlikleri, Balıklıgöl gibi doğal güzellikleri ve mutfağıyla da benzersiz bir medeniyet merkezi olduğunu belirtti. Bu toplantı, Şanlıurfa'nın tüm kültürel değerlerini dünya sahnesine taşıyacak önemli bir fırsat sunuyor.
Başkan, basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, şehirlerinin gelişimi ve vizyonuyla ilgili bazı engellerle karşılaştıklarını, ancak bu engellere rağmen UNESCO toplantısına odaklanarak ilerleyeceklerini ifade etti. Gülpınar, Avrupa Birliği Büyükelçilerini de bu yıl içinde Şanlıurfa’da ağırlamak için çalışmalar yürüttüklerini duyurdu.
Basın açıklamasının ardından Başkan Gülpınar, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Murat Beşikci ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Elif Esra Önal ile birlikte ‘UNESCO Müzik Şehirleri Küresi’ önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.