Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş’un talimatları doğrultusunda, ilçede yaşayan çölyak hastalarına yönelik düzenli olarak gıda paketi desteği sağlanması çalışmaları, Eyyübiye Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü koordinesinde devam ediyor.
Kronik hastalıkları nedeniyle normal insanlar gibi her istediğini yiyemeyen çölyak hastaları için gerekli olan gıda paketlerinin dağıtımına başladıklarını belirten Eyyübiye Belediye Başkan Yardımcısı Ali Bakay, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen gıda yardım paketi dağıtımlarını Şanlıurfa Çölyak Derneği aracılığıyla yaptıklarını, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne gelemeyen ihtiyaç sahiplerinin kolilerini de evlerine ulaştırdıklarını söyledi.
Eyyübiye Belediyesi’nin çölyak hastalarına sağladığı desteklerden dolayı teşekkür eden Şanlıurfa Çölyak Derneği Başkanı Hasan Doğan, kayıtlı 470 çölyak hastalarının bulunduğunu belirterek, “Çölyak hastalarının düzenli beslenebilmesi amacıyla, Eyyübiye Belediyemiz tarafından glütensiz gıda paketleri yapılarak dağıtılıyor. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Paketlerimizde makarna, kraker, un, fıstık ezmesi, puding gibi gıda maddeleri bulunuyor. Desteklerinden dolayı Eyyübiye Belediye Başkanımız Mehmet Kuş’a, başkan yardımcılarımıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Türkiye’nin 81 ilinde böylesi destekler yok denecek seviyede. Ama Şanlıurfa’da ilçelerimizin hemen hemen hepsine bu destek ulaştırılmakta. Federasyonumuz ve derneğimiz adına emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum, Allah razı olsun” diye konuştu.
Genetik bir hastalık olan çölyak, (ya da Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus (tüysü oluşumlar) denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan guluten isimli bir proteinin neden olduğu bilinmektedir. Yaşamının her hangi bir bölümünde ortaya çıkabilen çölyak hastalığı literatürde; çocukluk, ergenlik, orta yaş ve yaşlılıkta ortaya çıktığı görülmüştür.