© Şanlıurfa Olay 2021

Araç sahipleri dikkat: Hepsi teker teker sökülecek

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi. Bütün plakalar teker teker sökülecek.

İşte tüm detaylar...

1/11

Milyonlarca araç sahibini doğrudan ilgilendiren önemli bir düzenleme yürürlüğe girdi. 1 Ocak 2024 itibarıyla Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde kişisel bilgileri içeren maddelerde değişiklik yapılarak plakalarda bazı yenilikler zorunlu hale getirildi.

2/11

Yönetmeliğin 35. maddesinin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklikle, araç plakalarına yeni özellikler eklendi. Bu düzenleme, milyonlarca araç sahibi için olumsuz bir haber anlamına geliyor, çünkü tüm araç plakalarının yenilenmesi gerekecek.

3/11

1 Ocak 2024'te kayıt işlemi yapıldıktan sonra, plaka değişiklikleri mevcut araçlar ve araç alım satımlarında uygulanacak. Yeni plakaların kullanımı zorunlu olacak.

4/11

PLAKALARDA YENİ DÖNEM: TEK TEK SÖKÜLECEK

Yeni dönemde, basılan tüm tescil plakalarında 12 haneli seri numarası ve 15x15 mm modüllü karekod bulunması zorunlu olacak. Plaka değişimlerinde, eski plakalar çıkarılarak yerine karekod ve 12 haneli seri numarası içeren yeni plakalar takılacak.

5/11

“TÜVTÜRK’E GİDİLDİĞİNDE PLAKADAN GEÇMEZ”

Muğla Kamyoncu Otomobilci ve Şoförler Esnaf Odası Başkanı Arif Özer, plakalardaki yeni düzenlemelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Özer, araç alım satımlarında, plaka kayıplarında veya TÜVTÜRK muayenesinde ağır kusur olarak değerlendirilen plakaların değiştirildiğini belirtti.

6/11

Özer, plaka değişiminin zorunlu olmadığını vurgulayarak, "Eğer plakalar TÜVTÜRK muayenesinden geçmezse veya alım satımlarında sorun çıkarsa, Noterler Birliği'nden alınan kağıt ile plakanın referans numarasının eşleşmesi gerekiyor" dedi.

7/11

Yeni uygulamanın sahte ve korsan plakaları engellemeyi amaçladığını belirten Özer, "Plaka basımında, plakayı teslim alan kişinin kimlik numarasını sisteme giriyoruz ve bir teslim tesellüm belgesi düzenleyerek bir nüshasını dosyamızda saklıyoruz" şeklinde konuştu.

8/11

PLAKALARDA KAREKOD DÖNEMİ

Trafikte sahtecilik ve suçları önlemek amacıyla daha güvenli bir motorlu araç plaka sistemi için karekod uygulaması başlatıldı. Plakalara eklenecek 15x15 mm boyutundaki karekod, il kodu ile harf grubu arasında yer alacak. Bu karekod, plakanın üretim tarihi, üretim yeri ve seri numarası gibi bilgileri içerir ve bu bilgiler elektronik ortamda saklanabilir.

9/11

Karekod uygulamasının faydaları şu şekilde:

Trafik güvenliğinin artmasına katkı sağlayacak: Sahte plaka kullanımının önüne geçerek genel güvenliği artıracak.

10/11

Sahte plaka kullanımını azaltacak: Karekod sayesinde plakanın bilgileri elektronik ortamda kayıtlı olacak ve sahte plakalar kolayca tespit edilebilecek.

11/11

Araç takibi ve kontrolü yapılacak: Karekod, plakanın bilgilerini sürekli güncel tutarak araçların takibini ve kontrolünü kolaylaştıracak. Kaynak:Günboyu

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER