kadir evliyaoğlu
olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
02 Temmuz, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.63
  • EURO
    35.18
  • ALTIN
    2446.2
  • BIST
    10343.31
  • BTC
    63155.52$
Ufuklar

Orta Koridor En Çok Kazakistan’a Yarar!

Orta Koridor En Çok Kazakistan’a Yarar!
KGK paydaşlığında düzenlenen 'İpek Yolundan Orta Koridora-Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridoru Girişimi' konulu panelde, Orta Koridorun Orta Asya ve Kafkasya’daki Türk devletlerine olan etkileri ele alındı.

Türk Ulaşım Sendikası, Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) ile Turan Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından ortaklaşa düzenlenen panel, Uzman Stratejist ve KGK Danışma Kurulu üyesi Cesurhan Taş’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Panele Türk Ulaşım Sendikası Genel Başkanı Mustafa Nurullah Albayrak, Kars Kafkas Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü ve Turan Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Elnur Hasan Mikail, Akademisyen ve Gelecek Bilimleri Merkezi Başkanı Dr. Fatih Kocaoğlu konuşmacı olarak katıldı. Panelde, “Hazar Geçişli Orta Koridorun Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkelere etkileri” ve “Orta Asya’nın bugünü ve geleceği” konuları bilimsel ve ayrıntılı bir şekilde tartışıldı.

 

#### Demir Yolları Hayati Öneme Sahiptir

 

Türk Ulaşım Sendikası Genel Başkanı Mustafa Nurullah Albayrak, Türk Dünyası ülke ve toplumlarını birleştirmede demir yollarının hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Albayrak, "TCDD’de uzun yıllar birçok görev ve mevkide görev yaptım. Demir yolu, dünyada en etkin ve verimli taşımacılık modudur. Türkiye’nin ve Orta Asya Türk Devletlerinin demiryolu ağları oldukça gelişmiş durumda. Tek sorun, bu ağların birbirine eklemlenmesidir. Örneğin, Kazakistan demiryolu ağı Hazar Denizi üzerinden Azerbaycan’a, oradan da Türkiye’nin demiryolu ağına bağlandığında, tüm Türk ülkeleri büyük ekonomik ve sosyal fayda görecektir. Türkiye olarak bu yöndeki çalışmalara tüm içtenliğimizle destek veriyoruz" dedi.

 

#### Zengezur Türk Dünyasının Soluk Borusudur

 

Kars Kafkas Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü ve Turan Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Elnur Hasan Mikail, Kafkasya’nın parlayan yıldızı Azerbaycan’ın, Orta Koridor’un temel bağlantı noktalarından biri olduğunu belirtti. Mikail, Türk dünyasının gövdesi olan Türkistan’ı Türkiye’ye bağlayan boğaz hükmünde olan Zengezur Koridorunun açılmasının stratejik önemine dikkat çekti. "Bu boğazın tıkanması durumunda, gövde ve baş arasında bağlantı kesilir. Bu da Türklüğün varlığına büyük zarar verir" dedi.

 

#### Üretim Gücünüz Kadar Ticaret Yollarından Yararlanabilirsiniz

 

Akademisyen ve Gelecek Bilimleri Merkezi Başkanı Dr. Fatih Kocaoğlu, üretim kavramının önemini ve tarihsel İpek Yolu’nun olumlu ve olumsuz yönlerini anlatarak, modern Orta Koridor’dan beklenen yararın elde edilmesi için Türk ülkelerinin üretme yeteneklerini güçlendirmeleri gerektiğini belirtti. Orta Koridor girişiminden en çok Kazakistan’ın yarar göreceğini ifade eden Kocaoğlu, "Kazakistan’ın ürettiği ürünler, Orta Koridorun sağladığı ulaşım kolaylığı sayesinde Türkiye’nin açık deniz limanlarına en kısa sürede ulaştırılacak" dedi.

 

Panel moderatörü ve KGK Danışma Kurulu üyesi Cesurhan Taş, Türkiye’nin yaklaşık üç katı büyüklüğünde bir coğrafi alana sahip olan Kazakistan’ın, Türk Dünyasının üretim üssü olma yolunda önemli adımlar attığını belirtti. Taş, modern İpek Yolu hükmündeki Hazar Geçişli Orta Koridor’un getireceği zenginlik ve güç ile Avrasya Bölgesi’nde barış, güvenlik ve esenliğe olumlu yönde katkı sunulacağını vurguladı. Panel, katılımcıların yorum ve değerlendirmeleri ile sona erdi.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!