olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
28 Eylül, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Havalimanlarında Yeni Güvenlik Önlemleri Uygulanacak


Havalimanlarında Yeni Güvenlik Önlemleri Uygulanacak
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi komisyonuna sunduğu Kanun Teklifi ile Sivil Havacılık Kanunu'nda değişiklikler yapmayı planladıklarını açıkladı. Yeni düzenlemeye göre, havalimanı girişlerinde tüm yolcular cihazla aranacak. Cihazla arama yetersiz kaldığında ise elle arama yapılacak. Kendisinin veya eşyasının elle aranmasını kabul etmeyen yolcu uçağa kabul edilmeyecek.

Bakan Uraloğlu, iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle gemi kaynaklı emisyonların azaltılmasına yönelik çalışmaların hız kazandığını belirtti. Bu kapsamda, Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) önümüzdeki süreçte deniz taşımacılığını etkileyecek en önemli konulardan biri olacak.

Avrupa Birliği, son aldığı kararla ETS sistemini denizcilik sektöründen kaynaklanan taşıma emisyonlarını da kapsayacak şekilde genişletecek. Avrupa Birliği ETS düzenlemesi, Avrupa Ekonomik Alanı ile bu alanın dışında kalan limanlar arasındaki seferlerde üretilecek olan emisyonlardan elde edilecek gelirin yüzde 50'sini almayarak diğer ülkenin tasarrufuna bırakacak.

Türk Deniz Ticaret Filosu Emisyonlarını Hızla Düşürmeli

Bakan Uraloğlu, Türk bayraklı ve Türk sahipli deniz ticaret filosunun faaliyetlerine devam edebilmesi ve rekabet yeteneğini muhafaza edebilmesi için emisyonlarını hızlı bir şekilde düşürmesi gerektiğini vurguladı. Bu noktada, uluslararası ve bölgesel karbon fiyatlandırma uygulamalarından toplanan gelirlerin Türkiye tarafından en verimli şekilde kullanılması büyük önem arz ediyor.

Limanlara Giriş ve Çıkış İşlemleri Dijitalleşiyor

Uraloğlu, deniz taşımacılığından elde edilen karbon fiyatlandırması gelirlerinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bütçesine özel ödenek olarak öngörüleceği düzenlemesinin yanında, toplanan tutarların yeşil denizcilik için araştırma, geliştirme, dönüşüm ve yeni gemi inşa faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla kullanılacağını söyledi.

Özel gelir ve ödeneklerin kullanımına ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. Uygulama kapsamına alınacak gemilerin cinsi, sefer bölgesi, tonajı, gemilerden alınacak emisyon bedeli oranları, emisyonların izlenmesi, raporlanması ve doğrulanmasına ilişkin usul ve esaslar yine Cumhurbaşkanı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek. Düzenlemeyle 4922 sayılı kanunu gereğince halihazırda fiziki olarak yapılan limanlara giriş ve çıkış işlemleri, dijital olarak sunulan belgeler üzerinden yapılabilecek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!