kadir evliyaoğlu
olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.99
  • EURO
    35.81
  • ALTIN
    2529.0
  • BIST
    10891.42
  • BTC
    67997.781$
Ufuklar

Harran Üniversitesi, bölge turizmini besliyor


Harran Üniversitesi, bölge turizmini besliyor
Harran Üniversitesi Halfeti MYO öğretim üyesi ve Harran Üniversitesi Uygulama Oteli Müdürü Dr. Onur Eraslan, Şanlıurfa Vakfı Şanlıurfa Şubesinin haftalık geleneksel akademi günlerine konuk oldu. Etkinlikte, Şanlıurfa Turizmi ve Harran Üniversitesi Urfa Evi Uygulama Otelinin turizm sektöründeki yeri ve önemi hakkında bilgi verdi.

Dr. Eraslan, Mardin, Gaziantep, Adıyaman ve Diyarbakır illeri ile komşu olan Şanlıurfa’nın tarihi ve turizmi ile bölgede önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, Atatürk Barajı göl alanı altında kalan Nevali Çoli ve Şanlıurfa’nın Göbeklitepe bölgesinde yapılan arkeolojik kazılarda, 11.500 yıl öncesine ait taş kabartmaların ve heykellerin dünyanın en eski sanat eserleri olduğunu ifade etti.

Dr. Eraslan, Şanlıurfa'nın tarihsel ve kültürel çeşitliliği, sosyo-kültürel yapısı, tarih, dil, gelenekler, yemekler ve din gibi çeşitli unsurlarla zenginleştiğini belirtti. Ayrıca, Şanlıurfa'nın tarih öncesi dönemlerden beri yerleşimlere ev sahipliği yaptığını ve Mezopotamya'nın ilk yerleşim merkezlerinden biri olan Göbekli Tepeye ev sahipliği yapmasıyla dünya çapında dikkat çektiğini vurguladı.

Göbekli Tepe'nin 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildiğini ve tarihi ve kültürel önemi dünya çapında kabul edildiğini belirten Dr. Eraslan, Göbekli Tepe’nin keşfi ve çalışmalarının, insanlık tarihine ve neolitik dönem hakkındaki bilgilerimize yeni bir perspektif sunduğunu ifade etti.

Dr. Eraslan, Şanlıurfa'nın en dikkat çekici özelliklerinden birinin yöresel mutfağı olduğunu belirtti. Şanlıurfa mutfağının, zengin ve lezzetli yemekleriyle ünlü olduğunu ve tarihi ve manevi öneme sahip birçok mekâna ev sahipliği yaptığını söyledi. Birecik ilçesinin nesli tükenmekte olan kelaynak kuşlarının doğal yaşam alanı ve koruma altında olduğunu belirtti. Tarihi kalıntılarıyla dikkat çeken Balıklıgöl'ün Hz. İbrahim’in ateşe atıldığına inanılan yer olarak kabul edildiğini ve manevi bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

Dr. Eraslan, Harran Üniversitesi'nin turizm alanında verdiği eğitimle ve gastronomi çalışmaları ile Şanlıurfa’ya turizm alanında önemli katkılar sağladığını belirtti. Şanlıurfa’nın yöresel lezzetlerinin, farklı tatlar ve aromalar sunarak turistlerin ilgisini çektiğini ve bu çalışmaların Şanlıurfa'yı ziyaret eden turist sayısının artmasına katkı sağladığını söyledi.

Dr. Eraslan, Harran Üniversitesi tarafından 1993 yılı sonunda harap bir durumda iken satın alınan Tarihi Akçarlar Evi'nin 2001 yılında "Harran Üniversitesi Kültür Evi" olarak hizmete açıldığını belirtti. Daha sonra, 2008 yılında satın alınan üç evin 2012 yılında restorasyonu tamamlandı ve "Harran Üniversitesi Urfa Evi Uygulama Oteli" olarak hizmete açıldı.

Şanlıurfa Vakfı Şanlıurfa Şubesi Başkanı M. Emin Karahan, Şanlıurfa’ya akademik düzeyde her konuda katkı sağlamaya çalıştıklarını ve bu hafta turizm konusunu ve Harran Üniversitesi Urfa Evi Uygulama Otelini Dr. Eraslan'dan dinlediklerini söyledi. Karahan, üniversitenin turizme katkısını değerli bulduklarını açıkladı.

 

 

 

 

 

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!