© Şanlıurfa Olay 2021

Enflasyonla Mücadele ve Maaş Artışları: Kamu Görevlileri ve Emeklilerin Talepleri

Haziran ayı enflasyon rakamının %1,64 olarak açıklanmasıyla birlikte, kamu görevlileri ve emeklilerinin Temmuz ayında alacağı maaş ve ücret artışları netleşti.

Ocak-Haziran dönemi için altı aylık enflasyon %24,73 olarak gerçekleşirken, yıllık enflasyon %71,60 olarak açıklandı. Bu verilere göre, kamu görevlilerine yapılacak zam oranı %19,31, enflasyon farkı ise %8,46 olarak belirlendi.

 

**En Düşük Maaş ve Emekli Aylıkları Artıyor**

 

Bu artışlar ile birlikte, en düşük kamu görevlisi maaşı 30.560 TL’den 36.460 TL’ye, en düşük kamu görevlisi emekli aylığı ise 14.740 TL’den 17.585 TL’ye yükseldi. Ancak kamu görevlisi emeklilerine yapılmayan seyyanen artış, "Görev Aylığı-Emekli Aylığı" arasındaki farkı artırarak gelir kayıplarını derinleştiriyor. Emeklilerin taleplerine kulak verilmesi gerektiğini belirten Memur-Sen, emeklilerin yaşam standartlarının iyileştirilmesi için düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı.

 

**Memur-Sen: Adil ve Makul Tekliflerle Masaya Oturduk**

 

Memur-Sen, 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerine kamu görevlileri, emekliler, kadın çalışanlar ve engellilerin beklentilerini karşılayacak tekliflerle katıldıklarını belirtti. Beklenen ve tahmin edilen enflasyon ile piyasa gerçekliğine uygun maaş ve ücret artışları dışında hiçbir hükme imza atmadıklarını ifade eden Memur-Sen, piyasa fiyatlarındaki artışların devam ettiğini, ancak maaş ve ücret artışlarının sabit gelirliler için yeterli olmadığını savundu.

 

**Elektrik ve Kira Artışları Giderleri Arttırıyor**

 

1 Temmuz itibarıyla elektriğe yapılan %38 zam, doğalgaz desteğinin ve %25 kira sınırı süresinin uzatılmaması, zorunlu harcamalardaki artışlar, dolaylı vergilerin yükü ve diğer ekonomik gerçekler, sabit gelirli vatandaşların maaş ve ücret artışlarının yeterli olmadığını gözler önüne seriyor. Memur-Sen, maaşların altı ayda bir arttırılmasına karşın ürün fiyatlarının hemen her ay arttığını belirterek, bu durumun sabit gelirlileri olumsuz etkilediğini dile getirdi.

 

**Adil Yöntem ve Emekçinin Korunması Gerekiyor**

 

Enflasyonun baskılanmadığı, fiyat artışlarının durmadığı sürece maaş ve ücret artışlarının erimeye devam edeceğini vurgulayan Memur-Sen, alın teri ve akıl terinin değerinin artırılması gerektiğini, emekçiyi koruyan ve gelir dağılımında adaleti sağlayan düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti.

 

Memur-Sen İl Başkanı İbrahim Coşkun, yaptığı açıklamada, "Enflasyonun hayatımızdan çıkması, maaş ve ücretlerdeki erimenin bitmesi için adil düzenlemelere ihtiyaç var" diyerek, kamu görevlileri ve emeklilerin taleplerine kulak verilmesi çağrısında bulundu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER