© Şanlıurfa Olay 2021

Elektrik Zammı: Vatandaşa Zor, Şirketlere Kolay!

Yeni elektrik zammıyla birlikte, dört kişilik bir ailenin faturası 345 TL’den 476 TL’ye çıkacak. Faturanın yüzde 65,9’unu dağıtım bedeli oluşturacak.

Enflasyonun artışını gerekçe gösteren iktidar, asgari ücrete zam taleplerini yanıtsız bırakırken elektrik fiyatlarına yüzde 38 oranında zam yaptı. Bu zam, 1 Temmuz itibarıyla geçerli olacak ve haziran ayı enflasyon rakamlarına yansımayacak. Ancak, emeklilerin maaş artışlarına da dahil edilmeyecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), enerji üretim maliyetlerindeki artışı zammın gerekçesi olarak belirtti.

 

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ise bu duruma itiraz ediyor. EMO’nun incelemelerine göre, perakende enerji bedelindeki artış konutlar için yüzde 2,5 ile sınırlı kalırken, dağıtım şirketlerine aktarılan dağıtım bedeline yüzde 58,9 oranında zam yapıldı.

 

**"Kamu Kaynakları Özel Sektöre Aktarılıyor"**

 

EMO, kamu eliyle yürütülmesi gereken hizmetin özelleştirilmesinin fahiş fiyat artışlarına ve kamu kaynaklarının özel sektöre sınırsızca aktarılmasına yol açtığını belirtti. EMO’nun hesaplamalarına göre, dört kişilik bir ailenin asgari 230 kWh elektrik tüketimi üzerinden aylık faturası 476,6 TL’ye yükselecek. Bu, zamsız dönemde 345,4 TL olan faturanın 131 TL artması anlamına geliyor. EMO, Temmuz 2024 itibarıyla oluşacak faturanın sadece yüzde 23,8’inin enerji bedelinden, yüzde 65,9’unun ise dağıtım bedelinden oluşacağını açıkladı.

 

Kaynak:Yeniçağ 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER